1.1. Omakirja

Omakirja on vanhasta romaanista tehty oma tehtäväkirja, jota voit käyttää apuna tehtävien tekemisessä.

Monissa Kukakon tehtävissä vilahtaa, että tehtävän voi tehdä Omakirjaan.

Se on vanhasta kirjasta tehty oppilaan oma tehtäväkirja. Omakirjan käyttö Kukakossa ei ole välttämätöntä, mutta se auttaa syventämään kulttuuriperinnön merkitystä. Tähän henkilökohtaiseen muistikirjaan voi tehdä Kukako-tehtävien lisäksi myös muita merkintöjä.

Omakirjassa rakennetaan omaa kulttuuria jo olemassa olevan päälle. Vanha kirja on aiemmilta sukupolvilta perittyä kulttuuria, jossa on ajan jälkiä. Se voi olla omankielinen tai kirjoitettu kielellä, jota ei ymmärrä. Tässä konkretisoituu kulttuuriperinnön merkitys: yhteinen kieli avaa tai sulkee mahdollisuuksia.

Tehtäviä

  • Hanki itsellesi vanha kirja. Voit hankkia sen esimerkiksi kirpputorilta tai kirjaston poistohyllystä.
  • Piirrä itsellesi exlibris ja liimaa se kirjan etukannen sisäpuolelle. Exlibris on kirjanomistajan merkki. Siinä voi olla kuva, joka kuvastaa sinua. Siinä voi olla sinun nimikirjaimesi tai koko nimi. Voit katsoa mallia Päkän exlibriksestä.
  • Haluatko antaa Omakirjallesi uuden nimen? Kirjoita Omakirjasi nimi kirjaan johonkin sopivaan paikkaan.

Vinkkejä

  • Lisää päivämäärä jokaisen Omakirjaan tekemäsi merkinnän jälkeen. Tee siitä itsesi näköinen. Omakirja on henkilökohtainen kirjasi.
  • Jätä ensimmäiset kymmenen sivua tyhjiksi sisällysluetteloa varten. Se tehdään Minun aikani -osiossa.
  • Joissakin Kukako-tehtävissä käytetään sivuja, joissa on kirjan vanhaa kirjoitusta. Joissakin tehtävissä helpottaa, jos liimaat sivuille kierrätyspapereita kirjoitus- ja piirustuspohjaksi. Käytetyistä kirjekuorista saat tehtyä taskuja. Voit poistaa kirjasta sivuja, jos siitä meinaa tulla liian paksu liimattujen papereiden ja kuvien takia.

Lisämateriaali

Exlibrisharrastajien exlibris Åboensis –yhdistyksen internetsivuilta löytyy tietoa exlibriksen käytöstä, sen merkityksestä ja historiasta
Mikä on exlibris – Exlibris Aboensis ry (yhdistysavain.fi)

Askartele itsellesi Omakirjaan sopiva kirjanmerkki Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin ohjeilla.
Pukstaavin puuhatuokio: Askartele Sivusyöppö-kirjanmerkki – Pukstaavi

OTA OMAKIRJA HALTUUN

KOHTA VANHASTA KIRJASTA TULEE SINUN OMA KÄSIKIRJASI.
  1. Aukaise kirja siltä sivulta, missä on kirjan nimi. Piirrä siihen oman kätesi kuva: ota toiseen käteen musta tussi ja katso vapaana olevaa kättäsi. Älä siis katso sitä, mitä piirrät. Yritä tehdä riittävä määrä sormia. Voit yrittää samaa uudestaan kirjan viimeisille sivuille. Yritä lisätä myös kynnet sormiin ja sormukset, jos sinulla niitä on.
  2. Etsi sivu, jolla on sama sivunumero kuin syntymäpäiväsi. Etsi sivulta kolme kivaa sanaa ja ympyröi ne. Kuvaavatko ne sinua tänään? Merkitse sivun alareunaan ja kirjoita kolmesta sanasta lause, esim. Minä olen … ja … ja ….
  3. Etsi sivulta 10 etunimesi alkukirjain ja ympyröi kaikki löytämäsi. Laske montako sait? Merkitse tulos sivun alaosaan sekä päivämäärä, jolloin tehtävän teit, esim. p-kirjaimia: 17 kpl, 2.11.2020
  4. Etsi sivulta 12 lyhyin sana. Mikä se on? Montako kirjainta siinä on? Montako kertaa sana esiintyy sivulla?
    Ympyröi sanat. Merkitse tulos sivun alaosaan,
    esim. ja-sanoja, 2 kirjainta, 7 kpl, 2.11.2020
  5. Ympyröi pisin sana sivulta 14. Mikä se on? Montako kirjainta siinä on? Merkitse tulos sivun alaosaan, esim. pisin sana: itsekunnioituksensa, 19-kirjainta, 2.11.2020
  6. Etsi sivulta 16 kaikki pilkut ja pisteet ja ympyröi ne. Yhdistele viivalla kolme toisiaan lähellä olevaa ympyröityä pilkkua tai pistettä niin, että saat kolmioita. Merkitse tulos sivun alaosaan, esim. pisteet ja pilkut kolmioiksi: 14 kolmiota, 2.11.2020
  7. Siirry sivulle 17. Tee sivulle viivapolkuja. Aloita sivun vasemmasta yläreunasta. Kuljeta kynää sivun ylälaidasta alalaitaan niin, että piirrät yhtenäisen viivan, joka kulkee sanojen välissä. Saat kulkea saman rivin sanojen välistä vain yhden kerran.Montako viivaa saat mahtumaan samalle sivulle? Merkitse tulos sivun alaosaan, esim. viivapolut sanojen välissä: 5 kpl, 3.11.2020

 

Tee jokin edellisistä tehtävistä uudelleen toiselle sivulle. Tai keksi itse uusia tehtäviä, joissa hyödynnät kirjan tekstiä!

Omakirja