1.4. Minun aikani

Miten sinä käytät sinun oman aikasi?

Vuosituhannen vaihteessa ruotsalainen fyysikko Bodil Jönsson sanoi: ”Aika – ainoa asia mitä sinulla on.”

Me emme voi antaa omaa aikaamme toisille, vaikka voimme viettää toisten kanssa yhteistä aikaa. Aikaa voidaan mitata, mutta sitä ei voi säilöä.

Aika on kaikkialla mutta sitä ei näy missään, sitä ei voi koskettaa eikä kokea muillakaan aisteilla. Joka päivä kuitenkin aikaa kulutetaan, säästetään ja tapetaan. Ajan säästämiseksi voidaan hankkia erilaisia teknisiä välineitä kuten vaikkapa kulkuneuvoja, joilla pääsee nopeammin paikasta toiseen.

1800-luvulla ennen säännöllistä junaliikettä eri paikkakunnilla saattoi olla oma kellonaikansa. Kun höyryjunat alkoivat liikennöidä ympäri maata, kaikkien rautatieasemien kellojen piti olla samassa ajassa, jotta junat pysyivät aikataulussa.

OMA AIKANI

Kello mittaa aikaa, mutta on silti eri asia, miten koemme oman aikamme. Kun meillä on tylsää, aika tuntuu matelevan, ja kun uppoudumme johonkin, aikaa lentää siivillä. Lapsuuden kesiä muistellessa ne tuntuvat olevan yhtä ja samaa helteistä kesäpäivää. Aikaa oli, koska menemiset ja tulemiset eivät pilkkoneet aikaa osiin.

Jos saat keskittyä vain yhteen asiaan niin, ettei kukaan eikä mikään sinua häiritse, saat paljon aikaan. Vaikka kello, koulu ja työ määrittävät paljon sinun ajastasi, jää sinulle vielä rutkasti omaa aikaa. Miten sinä käytät sinun oman aikasi? Se mille annat omaa aikaasi, tulee sinulle tärkeäksi.

POHDITTAVAA

HÄMMÄSTELE, MIHIN AIKASI KULUU.
  • Miten sinä käytät sinun oman aikasi?
  • Jääkö sinulla aikaa siihen, mitä mieluiten
    tekisit?
  • Olisiko tarvetta ajankäytön muutokseen?
  • Viekö joku toiminto liikaa aikaa?
  • Mitä kivoja asioita keksisit vapaa-ajallesi, jos kännyköitä ja muita laitteita ei olisi?
  • Kuluuko aikasi tulevaisuudessa samalla tavalla?
  • Miten liikut kahdenkymmenen vuoden päästä tai missä ja miten asut?
  • Millaisia haaveita sinulla on tulevaisuuden suhteen?

Tehtävä

TEE OMAKIRJASTA BUJO

Bullet journal eli suomeksi bujoilu tarkoittaa tyhjään vihkoon tai kirjaan tehtyä kalenteria, jonka jokainen voi tehdä omanlaisekseen. Tavallaan se on kalenteri, päiväkirja ja muistikirja samoissa kansissa.

Bujoon voi tehdä listoja esimerkiksi asioista, jotka pitää muistaa tehdä tai jotka haluaisi tehdä. Näin suunnitelmista voi tulla totta, kun ne on kirjoitettu muistuttamaan kalenteriin. Tavallisesta muistikirjasta bujo eroaa siinä, että kirjan alkuun jätetään tyhjää tilaa sisällysluettelolle. Luetteloa täydennetään sitä mukaa, kun kirjaan tulee merkintöjä. Näin asiat löytyvät helposti.

  1. Aloita liimaamalla puhtaita sivuja Omakirjan alkuun sisällysluetteloa varten.
  2. Tee erilaisia listoja tulevista tehtävistäsi, kirjoita päiväkirjaa tai pidä kirjaa tehdyistä tekemisistäsi.
  3. Voit koristella Omakirjasi sivuja ja tehdä siitä oman taidepäiväkirjasi.

Lisämateriaali

Voit tutustua bullet journalin pitämiseen eli bujoiluun esimerkiksi täällä:
Bujoile elämäsi järjestykseen – VINKki-verkkolehti (viikinnormaalikoulu.fi)

Tehtävä

PIDÄ KIRJAA VIIKON AJAN AJANKÄYTÖSTÄSI

Liimaa Omakirjaasi seitsemälle sivulle valkoinen tai värillinen paperi, yksi jokaista viikonpäivää kohti, piirustuksia ja kirjoituksia varten. Merkitse sivuille muistiin, mitä teet päivän mittaan. Jos haluat seurata tarkemmin ajankäyttöäsi, voit merkitä ajankulun myös tunteina ja minuutteina. Voit myös piirtää muistiinpanojen lisäksi.

Kirjaa esimerkiksi:
Aamutoimet
Iltatoimet
Koulupäivän pituus
Koulumatkat
Läksyt
Kotityöt
Nukkuminen

Vapaa-ajanvietto:
Television katselu
Musiikki
Lukeminen
Käsityöt
Urheilu
Kavereiden kanssa oleilu
Koneella pelaaminen
Kerhotoiminta
Jotain muuta

Minun aikani