4.2. Meidän sää ja ilmasto

Jokaisen omilla pienillä teoilla on suuri merkitys

”Huh, hellettä”, sanoi jänis pakkasella.

SÄÄ

Sää on ilmakehän tila tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Tyypillisimmät säätä määrittävät tekijät ovat ilman lämpötila, ilmankosteus, tuuli, pilvisyys ja sade. Säästä puhuminen on hyvä avaus keskusteluun tuntemattomankin kanssa missä päin maailmaa tahansa.

Sää on ollut aina ihmisen arkielämän yksi tärkeimmistä vaikuttajista. Sata vuotta sitten talonpojan työt määräytyivät vuodenkierron – auringon – mukaan. Kesäkausi työskenneltiin ulkona ja talvella vähän valon aikana sisällä. Luontoa tarkkailemalla tiedettiin, milloin oli oikea aika kylvää viljat, korjata sato tai kaataa puut eri tarkoituksiin.

Vuoden aikojen vaihtelut vaikuttavat pukeutumiseen, asumiseen ja liikkumiseen. On pukeuduttava sään mukaan joko lämpimästi tai ilmavasti. Kylmällä säällä on lämmitettävä kotia. Sään mukaan on valittava kulkupeli, polkupyörä tai sukset, tai käveltävä lämpimissä kumisaappaissa.

ILMASTO

Ilmastolla tarkoitetaan säätä pitkällä aikavälillä. Ilmaston muutos aiheuttaa äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten hirmumyrskyjä ja tulvia ja toisaalta pitkiä kuivia kausia. Sääolojen muuttuessa monet eläinlajit menettävät elinympäristönsä.

Ihminen voi toiminnallaan hidastaa ilmaston lämpenemistä, esimerkiksi syömällä lähellä tuotettua ruokaa, liikkumalla julkisilla kulkuvälineillä ja pidättäytymällä tavaroiden ostosta ja omistamisesta. Myös roskien lajittelu ja käyttötavaroiden kierrätys ovat hyviä tapoja luonnonvarojen kulutuksen hillinnässä. Jokaisen omilla pienillä teoilla on suuri merkitys.

Pohdittavaa

  • Miten vuodenajat vaikuttavat sinun elämääsi?
  • Mistä vuodenajasta pidät eniten, miksi?
  • Mitkä ovat sinun lempipuuhasi keväällä, kesällä, syksyllä, talvella?

Tehtäviä

SÄÄHAIKURUNO

Kirjoita Omakirjaan haikuruno, joka liittyy tämän hetken säähän tai vuodenaikaan.
Haikun rakenne: Haikurunossa on kolme säettä. Säkeet muodostuvat yhteensä 17 tavusta,
jotka jakaantuvat kolmelle riville seuraavasti: 5-7-5. Esimerkki:

aal-to kal-lis-taa (5 tavua)
li-pu-vaa ka-jak-ki-a (7 tavua)
ran-ta loit-to-nee (5 tavua)

Lisätietoa: Haikurunon kirjoittaja ei kerro miltä tuntuu, vaan rakentaa kuvia siitä, mikä tunteen aiheutti. Haikussa on usein kaksi osaa: kaksi kuvaa, jotka asetellaan vastakkain. Haikun ensimmäinen ja toinen rivi voivat kertoa yhden kuvan ja kolmas rivi toisen kuvan. Yhdessä nämä rivit muodostavat yllättävän kokonaisuuden.

TARKKAILE SÄÄTÄ

Tarkkaile viikon ajan, pitävätkö sääennusteet paikkansa.

  1. Katso joka päivä seuraavan päivän sääennuste ja kirjoita se Omakirjaan.
  2. Tarkista seuraavana päivänä, pitiköennuste paikkansa. Olitko pukeutunut sään mukaan? Kirjoita havainnoistasi Omakirjaan.
HUONEENTAULU ILMASTON LÄMPENEMISESTÄ

Huoneentaulu on vanha perinne. Monen mummon lapsuudenkodin seinällä on ollut kankaalle ommeltuja tekstejä kannustamassa ja antamassa elämänohjeita. Ulkomuistiin jääneitä lauseita olivat esimerkiksi:

Oma koti kullan kallis
Sortumatta souda vaikk ́ ois vastatuulta
Myrskyä seuraa tyyneys, huolta ja kaihoa viihdytys
Joka aamu on armo uus

Tee itsellesi moderni huoneentaulu, joka muistuttaa sinua toimimaan ilmaston muutoksen hillitsemiseksi:

  1. Keksi omaan tauluusi lyhyt teksti, esim. Vähemmän on riittävästi. Parsi, paikkaa, uudista. Säästä vettä, se on elämä.
  2. Suunnittele huoneentaulu piirtämällä Omakirjaan. Lisää teksti ja koristeeksi kuvia tai kuvioita.
  3. Voit toteuttaa taulun esimerkiksi kankaalle kangastussilla, pahvisena julisteena tai digitaalisena versiona taustakuvaksi. Voit myös tehdä perinteisen huoneentaulun kirjomalla lauseen langalla kankaalle.

Lisämateriaali

Sää ja mää -oppimateriaalin videolla kerrotaan, mitä kaikkea puun vuosirenkaista voi saada selville.
1. Puun ikä | Sää ja Mää (aboavetusarsnova.fi)

Luokanopen ilmasto-opas sisältää mm. tämän tietopaketin alakoululaisille. Sivustolta löytyy myös runsaasti vinkkejä opettajalle.
Ilmastonmuutos alakoululaiselle – luokanopenilmasto-opas.fi

Testaa haikueditorilla, onnistuitko tekemään haikurunon
Haikueditori – Teppo Pihlajamäki

Lisää ohjeita haikun kirjoittamiseen Kuinka luodaan haiku tiedostossa:
finland.pdf (jal-foundation.or.jp)

Meidän sää ja ilmasto