4.3. Paikallinen taitaja

Ota selvää oman paikkakuntasi käsityöläisistä

Tiedätkö, millaisia käsityöläisiä ja taitajia lähiympäristössäsi työskentelee?

Entisaikaan ennen teollistumista tietyt esineet tunnistettiin tietyllä paikkakunnalla tehdyiksi.

Alkuaan oman perheen tarpeiksi tehtyjä käsitöitä saatettiin ryhtyä valmistamaan myös myyntiin. Tämä oli mahdollista, koska talvisin maanviljelykseltä jäi aikaa käsitöiden tekoon ja lähiseudulta saatiin tarvittavia raaka-ainetta ja omasta takaa oli käsityötaitoa. Myytävien käsitöiden tekemiseen kannusti myös lisätulojen saanti, edellyttäen että lähiympäristössä oli tuotteille kysyntää.

Tätä toimintaa on kutsuttu ansiokotiteollisuudeksi ja sitä tehtiin sivutoimena 1700- ja 1800-luvuilla. Huomattavimmat paikkakunnat, joissa ansiokotiteollisuutta harjoitettiin, olivat rannikkoseudulla. Tähän vaikuttivat hyvät kulkuyhteydet, joita pitkin tuotteet saatiin myydyksi markkinoilla ja vietyä ulkomaillekin. Uudenkaupungin ympäristössä valmistettiin jo keskiajalla myyntiin puisia astioita ja muita talousvälineitä.

Tuohon aikaan varsinaista ammattikäsityötä harjoittivat kaupunkien erikoistuneet ammattilaiset, kuten räätäli, suutari, peruukintekijä, puuseppä, seppä ja muurarimestari. Nykyisin käsityöläiset voivat toimia missä vain, koska niin raaka-aineet kuin valmiit tuotteetkin kulkevat minne vain.

Tehtäviä

OTTAKAA SELVÄÄ OMAN PAIKKAKUNTANNE KÄSITYÖLÄISISTÄ
  1. Kartoittakaa, millaisia käsityöläisiä lähiympäristöstänne löytyy. Kysy kädentaitajista kotiväeltä tai paikkakunnan käsi- ja taideteollisuusyhdistykseltä tai etsi tietoa googlaamalla.
    • Millaisia käsityöläisiä paikkakunnallasi on ollut tai on nyt?
    • Mitä käsintehtyjä esineitä kotoasi löytyy? Tiedätkö, kuka ne on tehnyt?
    • Onko kenties koululla jonkun paikallisen taitajan töitä?
  2. Tehkää käsityöläisistä esittelyjä pareittain tai pienissä ryhmissä
    • Suunnitelkaa, mitä haluaisitte kysyä taitajilta. Haastatelkaa heitä kasvotusten tai
      sähköpostitse. Voitte myös pyytää hänet vierailulle kouluun.
    • Apuna voitte käyttää haastattelulomaketta.

Lisämateriaali

Linkki Taitoyhdistysten sivuille, mistä voit kysyä tai etsiä tietoa käsityöläisistä. Taitoyhdistykset – käsityökursseja, -palveluja ja oppimisen iloa.
https://www.taito.fi/meista/taitoyhdistykset/

Craftstories-sivustolta voit etsiä tietoa eri käsityöalojen taitajista ympäri Suomen. Etsi hakusanalla esim. paikkakuntaa tai käsityötekniikkaa.
https://craftstories.fi/taitajat/

TAITAJAN HAASTATTELULOMAKE

Voit ladata ja printata pdf-lomakkeen napsauttamalla kuvaa.

Paikallinen taitaja