Jokainen meistä on erinäköinen ja ainutlaatuinen.
Meillä on omat erityispiirteet ja jokainen meistä on arvokas. Omakuvan voi toteuttaa eri tekniikoilla. Taiteilijatkin ovat tehneet kuvia itsestään kautta aikain. Omakuvaa tehdessä voi miettiä: Kuka minä olen? Mistä minä tulen?
Tehtävä
OMAKUVA RAUTALANGASTA
Ota tehtävää varten läpinäkyvä muovikalvo, muovitasku tai kelmua ja tussi, joka tarttuu muoviin.
- Kiinnitä muovi peiliin. Seiso kohtisuorassa peiliin sopivalla etäisyydellä.
- Piirrä tussilla kasvojesi ääriviivat, silmät, nenä, suu, korvat ehkä hiuksiakin.
Yritä piirtää yhtenäistä viivaa niin, ettet nosta tussia välillä pois muovista. Vinkkejä piirtämiseen:- Kasvojen muoto on pyöreä tai soikea. Kasvot ovat noin käden kokoiset.
- Silmät ovat noin kasvojen puolivälissä päälaen ja leuan välissä.
- Kulmakarvoista jatkuu kaari nenänvartta pitkin.
- Korvien yläosa on silmien korkeudella.
- KTarkasta vielä peilistä, minkä kokoiset silmäsi ja suusi ovat.
- Irrota muovi peilistä ja muotoile noin 1–1,5 metrin rautalangasta piirroksen mukaan omakuva. Voit käyttää apuna kärkipihtejä. Yritä olla katkaisematta rautalankaa välillä. Sido muotoillut rautalangat sopivista kohdista kiinni toisiinsa, jotta saat kasvot pysymään kasassa.
- Voit takoa rautalankapiirroksen vasaralla tasaiseksi paksun kirjan tai alasimen päällä.
- Kiinnitä rautalankaveistos pahville rautalangan pätkillä niin, että työnnät ne pahvin läpi ja kiinnität yhteen pahvin takana. Käytä rei’ittämiseen tarvittaessa paksua neulaa. Voit päällystää ennen kiinnitystä pahvin värikkäillä papereilla.
Lisämateriaali
Ateneumin tehtävässä tutkitaan taiteilijoiden omakuvia ja piirretään oma kuva selfien avulla. Mitä jos alatkin piirtää omakuvaa rautalankaomakuvan perusteella? Ateneumin taidetehtäviä kouluille, 5.–6. luokat: Kuka olen?
https://ateneum.fi/kouluille/taidetehtavia-kouluille/
Omakuvia voi tehdä monella muullakin tavalla, vaikka villasukasta. Maailma on tilkkutäkki -menetelmäopas. Paja 2. Omakuva (s. 13–19)
https://lastenkulttuuri.fi/wp-content/uploads/2016/02/metku_tilkkutakki.pdf