3.2. Suku puussa

Kuinka monta sukulaista sinun puuhusi tulee?

Niin kuin metsän puutkaan eivät ole samanlaisia, niin eivät sukupuutkaan.

Sukupuu kuvaa sitä, keitä kaikkia lähisukuun kuuluu. Kaikista sukulaisistasi ei ole välttämättä tietoa, eivätkä kaikki suvun jäsenet ole ”verisukulaisia”. Hekin ovat silti sukusi jäseniä. Mieti, kuinka monta sukulaista sinun puuhusi tulee. Yleensä ajatellaan, että isovanhemmat ovat sukupuun juuret tai alaoksat ja suvun uudet jäsenet – lapset – uusia oksia.

Tehtäviä

TEE OMA SUKUPUUSI

Sukupuussa yksi ihminen merkitään aina omaan laatikkoonsa. Hahmottele oma sukupuusi paperille tai Omakirjaan sukupuun rakenteen mallin perusteella (seuraavilla sivuilla) tai piirrä suoraan tulostettuun malliin. Lisää sukupuuhun uusia laatikoita tarpeen mukaan!

Ohjeita

  • Yläosaan tulevat sinun ja sisarustesi nimet.
  • Nimienne alapuolelle tulevat
    vanhempanne ja vanhempienne sisarukset (tädit, sedät, enot).
  • Jos haluat, voit laittaa serkkusi heidän vanhempiensa viereen.
  • Alimpana ovat isovanhemmat ja isoisovanhemmat
  • Perheeseen ja sukuun voi kuulua myös suvun ulkopuolisia, läheisiä ihmisiä. Monet pitävät lemmikkejäkin perheenjäseninä. Niitäkin voi liittää sukupuuhun.
  • Voit käyttää eri värejä kuvaamaan vanhempien sukuja.
  • Voit halutessasi merkitä kuolleet sukulaisesi omalla värillä.

Lisämateriaali

SKRÄPPÄÄ SUKUTAULU

Tekstiiliartesaani Mareena Heinonen on tehnyt omasta suvustaan skräppäämällä sukutaulun. Skräppää sinäkin omasi! Skräppäys tarkoittaa valokuvien ja muistojen tallentamista, ajatusten ikuistamista ja luovaa askartelua – kaikkia näitä yhdessä. Oleellista on valokuvissa näkyvien tarinoiden tallentaminen. Skräppäämällä voidaan valmistaa yksittäinen sivu tai kokonainen valokuva-albumi. Töiden rakenne on yleensä sama: valokuvat, otsikko, tarinat ja koristeet. Käytännössä tarvitaan vain valokuvia (tai valokopioita niistä), erilaisia papereita, kynä, sakset ja liimaa. Sivuja voidaan koristella myös leimasimilla, pääsylipuilla, kuiteilla, teksteillä, napilla, nauhoilla yms. Vain mielikuvitus on rajana!

Sukututkimus-sivusto kertoo, mitä sukututkimus on ja auttaa alkuun sukututkimuksen tekemisessä: http://www.sukututkimus.fi

SUKUPUUKAAVIO 1

Voit ladata ja printata kaavion pdf-version napsauttamalla kuvaa.

SUKUPUUKAAVIO 2

Voit ladata ja printata kaavion pdf-version napsauttamalla kuvaa.

Suku puussa