Museot tallentavat elettyä elämää jälkipolville. Mutta millaista elämää?
Museot kuvaavat historiaa ja kertovat siitä tarinoita. Se, miten ja millä esineillä ja kuvilla menneisyydestä kerrotaan, riippuu aina kunkin aikakauden arvoista. Myös nykyhetken ”historiaa” voidaan tallentaa. On helpompi esittää kaukainen menneisyys harmonisena jatkumona, kuin valita ja luokitella nykyhetkestä ne olennaiset asiat, jotka ovat yhteisiä kaikille.
Aiemmissa Minä ja suomalaisuus -teeman luvuissa on kerrottu, millaista perinteistä Suomi-kuvaa aiemmin on rakennettu. Esimerkiksi suomalaista luontoa on kuvattu ainutlaatuisena, mutta oikeastaanhan luonto jatkuu samanlaisena maan rajojen ulkopuolella ja puu on ollut pääraaka-aine muissakin maissa.
Tänä päivänä maailma on pienentynyt ja ihmiset liikkuvat paljon eri valtioiden rajojen ylitse. Teknologian avulla voimme olla yhteydessä toisiimme reaaliajassa eri puolilla maapalloa. Huomaamme, että ihmiset kaikkialla ovat samanlaisia, vain ympäristö ja kulttuuriperintö ovat muovanneet erilaisia elämisen tapoja. Ja kaikki ne ovat yhtä ainutlaatuisia. Yhden valtionkaan sisällä ei ole yhtä yhtenäistä kulttuuria. Miten tästä pienentyneestä ja monimutkaisesta maailmasta kerrotaan tulevaisuudessa museoissa?
MUSEOT OVAT MUISTIN PAIKKOJA
Arkistojen ja kirjastojen kanssa museot ovat meidän kaikkien yhteinen muisti. Niiden tehtävänä on vaalia kulttuuria, jota olemme perineet ja jonka jätämme perinnöksi. Museoita on hyvin monenlaisia. Museot voivat olla valtakunnallisia, maakunnallisia, paikallismuseoita, erikoismuseoita, ulkomuseoita, luonnontieteellisiä, henkilöhistoriallisia museoita, taide-, luonto- tai vaikka kulttuurihistoriallisia museoita. Tai vaikka mitä!
Museot kuvaavat koko inhimillistä elämää – ne tallentavat ja hoitavat siitä kertovaa aineistoa, kuten esineitä, kuvia, näytteitä, taideteoksia, rakennuksia, muinaisjäännöksiä ja muistomerkkejä sekä niihin liittyviä tarinoita. Lisäksi museot välittävät tietoa: museot järjestävät näyttelyitä, tuottavat aineistoja ja opetusmateriaalia verkkoon sekä neuvovat ihmisiä museon omaan alaan liittyvissä kysymyksissä. Tätä kaikkea museotyötä tehdään yhteistyössä ympäröivän yhteiskunnan kanssa.
Museoiden tehtävänä on siis kertoa ihmisten elämästä eri aikoina. Museo on eräänlainen historian näyttämö. Se, miten tulevaisuudessa menneisyydestä kerrotaan, muuttunee paljon muun muassa teknologian myötä. Millaisen museon sinä kuvittelet?
Pohdittavaa
- Miltä ympäristö näyttää?
- Millaista taidetta tehdään?
- Millaisissa kodeissa sinä mahdat asua aikuisena?
- Onko kotisi pilvenpiirtäjä, asuntolaiva, asuntoauto vai joku muu vehje?
- Mitenkähän mahdat liikkua paikasta toiseen?
- Jos liikut jollain laitteella, niin mitähän se tarvitsee polttoaineeksi?
- Miten kotisi lämpiää tai viilenee: auringolla, tuulella, vedellä vai millä?
- Mitähän sinä syöt ja mistä ruoka tulee?
- Millaisia vaatteita sinulla on ja mistä materiaalista tehtynä?
- Miten pidät yhteyttä toisiin ihmisiin?
- Millaisia lemmikkieläimiä sinulla on, entä robotteja?
- Miten opiskelet erilaisia asioita?
- Millaista on vapaa-aikasi, mitä harrastat?
Tehtäviä
MILLAISIA MUSEOT VOISIVAT OLLA TULEVAISUUDESSA?
- Ota sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Leikkaa kuvia ja sanoja, jotka sopisivat kuvaamaan tulevaisuuden museota.
- Sommittele ne kollaasiksi A3-paperille tai Omakirjaan yhdelle tai useammalle aukeamalle.
- Liimaa palaset sommittelun jälkeen paikoilleen. Miltä luokan museot näyttävät, onko niissä jotakin yhteisiä piirteitä?
MUSEOPÄIVÄ TULEVAISUUDESSA
Kuvittele, että aikakone vie sinut tulevaisuuteen niin pitkälle kuin haluat!
- Kirjoita tai kerro parillesi tarina päivästä tulevaisuudessa, jonka aikana vierailet lempimuseossasi. Mieti esimerkiksi:
- Miten saavut museoon?
- Miten kauan vietät aikaa museossa
ja kenen kanssa? - Mistä asiasta museossa on tietoa?
- Miten saat tietoa tästä asiasta?
- Mitä museossa voi tehdä?
- Onko siellä henkilökuntaa?
- Miten teknologia on mukana museossa?
- Piirrä Omakirjaan kuva tulevaisuuden museosta. Onko se rakennus vai jonkinlainen virtuaalitodellisuus vai jotain muuta?
Lisämateriaali
SKM_esineen-matka-museoon.pdf
Helsingin Sanomain säätiön videolla Päivälehden museossa tutkitaan tulevaisuuden museota Aku Ankan ansiokkaalla avustuksella. Kesto 7 min.
https://youtu.be/Uws8SduuIpk