http://kukako.fi/tmp/

http://kukako.fi/tmp/map12.html

http://kukako.fi/tmp/map23.html

Suku puussa

1. Lue

Lukekaa Tove Janssonin kirjasta Taikatalvi ”Ne salaperäiset” -teksti.

Lataa ”Ne salaperäiset” -teksti pdf-tiedostona

Tekstiiliartesaani Mareena Heinonen on tehnyt omasta suvustaan skräppäämällä sukutaulun. Skräppää sinäkin omasi!

2. Tee

Tee oma sukupuusi.

Kaikista sukulaisistasi ei ole välttämättä tietoa, eivätkä kaikki suvun jäsenet ole ”verisukulaisia”. Hekin ovat silti sukusi jäseniä. Mieti, kuinka monta sukulaista sinun puuhusi tulee. Voit hahmotella paperille tai omakirjaan sukupuun rakenteen:

  • Yläosaan tulevat sinun ja sisarustesi nimet.
  • Nimienne alapuolelle tulevat vanhempanne ja vanhempienne sisarukset (tädit, sedät, enot).
  • Alimpana ovat isovanhemmat ja isoisovanhemmat
  • Jos haluat, voit laittaa serkkusi heidän vanhempiensa viereen.
  • Perheeseen ja sukuun voi kuulua myös suvun ulkopuolisia, läheisiä ihmisiä. Monet pitävät lemmikkejäkin perheenjäseninä. Niitäkin voi liittää sukupuuhun.

Voit käyttää eri värejä kuvaamaan isän ja äidin sukuja.

Voit halutessasi merkitä kuolleet sukulaisesi omalla värillä.

Välineet

Väri- ja kuviopapereita, helmiä, hileitä, kankaita ja muuta skräppäysmateriaalia, liimaa, sakset, muistiinpanovälineet ja Omakirja.

Ohjeistus

Opettaja voi ohjeistaa sukupuun tekemistä piirtämällä sukupuukaavion taululle. Voitte käyttää myös valmista sukupuupohjaa, johon oppilaat voivat suunnitella, ketkä sukulaisensa he haluavat mukaan sukupuuhunsa.

Lataa ”Sukupuu-kaavio 1” pdf-tiedostona

Lataa ”Sukupuu-kaavio 2” pdf-tiedostona

Skräppäys tarkoittaa valokuvien ja muistojen tallentamista, ajatusten ikuistamista ja luovaa askartelua – kaikkia näitä yhdessä. Oleellista on valokuvissa näkyvien tarinoiden tallentaminen. Skräppäämällä voidaan valmistaa yksittäinen sivu tai kokonainen valokuva-albumi. Töiden rakenne on yleensä sama: valokuvat, otsikko, tarinat ja koristeet. Käytännössä tarvitaan vain valokuvia (tai valokopioita niistä), erilaisia papereita, kynä, sakset ja liimaa. Sivuja voidaan koristella myös leimasimilla, pääsylipuilla, kuiteilla, teksteillä, napilla, nauhoilla yms. Vain mielikuvitus on rajana!

Lisämateriaali

» Sukututkimus.fi

Sivusto kertoo mitä sukututkimus on ja auttaa alkuun sukututkimuksen tekemisessä.

» Getinspired.fi

Inspiroidu -blogin tarkoituksena on inspiroida suomalaisia skräppäyksestä innostuneita askartelijoita. Sivuilta löytyy muun muassa selkeä selostus siitä, mitä skräppäyksellä tarkoitetaan. Voitte katsella millaisia töitä muut ovat skräpänneet.

Swappailu ja decot

Swappaaminen on pienten vihkosten, eli decojen tai swappien, vaihtamista ihmisten välillä joko postin kautta tai kädestä käteen. Jokainen, jonka käsiin vihkonen päätyy, täyttää siitä yhden sivun halutulla tavalla.

» Decola –blogi

on suomalaisten swappaajien kokoontumispaikka internetissä. Decolasta löydät myös lisää tietoa decojen tekemisestä. Blogi on yksityishenkilön ylläpitämä.

Tulosta tehtävä

Suku puussa