Mikä museo on?Eräänä päivänä Päkä köpöttelee kaupungilla ja haistaa villan tuoksun. Hän lähtee kohti herkullista tuoksua ja huomaa, että erään rakennuksen ovenripaan on neulottu villasta värikäs suojus. Päkä tarttuu rohkeasti pehmeään ripaan ja astuu ovesta sisään.
MÄÄ, hieno mesta! Mikä tää paikka oikein on? Mitä täällä tehdään, kuka tällä säätää?

Hei, Päkä! Sinä olet tullut museoon. Haluatko ostaa pääsylipun? Vai onko sinulla porkkanakortti tai banaanikortti vai kulttuuripassi.
Minä olen museoassistentti.
Museoassistentti myy museoon lippuja, valvoo museon näyttelyitä sekä huolehtii museokaupan tuotteista ja myynnistä.

Ai, MÄÄ oon museossa, Suomen käsityön museossa, nasta juttu. Museo…. mouse… muusa…. … musse…. Mitä se museo oikein tarkoittaa?
Museo kerää ja säilyttää esineitä, tutkii niitä ja kertoo niistä. Täällä meillä Suomen käsityön museossa säilytetään kaikkea käsityöhön liittyvää.

Tuolta saapuu meidän museolehtorimme, häneltä voisit tiedustella lisää, mitä museo-sana tarkoittaa ja mitä kaikkea museossa tehdään.

Museolehtori suunnittelee ja toteuttaa tapahtumia ja vastaa opastuspalveluista sekä toimii eri ryhmien yhteyshenkilönä. Museon toiminnasta tiedottaminen kuuluu myös museolehtorin työhön.

Kiitti, MÄÄ kysyn häneltä.


Hei! Haluaisitkohan sinä tietää jotakin museosta? Tulin ottamaan vastaan koululaisryhmää, joka on tulossa museoon työpajaan.
Mitä tää museo oikein tarkoittaa? Miksi museo on olemassa?


Museo on paikka, jonne säilötään talteen esineitä ja asioita. Museo on kuin suuren suuri muistitikku.

Tuhansia vuosia sitten museot olivat pohdiskelupaikkoja ja kyllä ne ovat sitä vieläkin. Museoita on paljon ja niitä on hyvin erilaisia ja monimuotoisia.

Arkistojen ja kirjastojen kanssa museot ovat meidän kaikkien yhteinen muisti. Kaikkien tehtävänä on vaalia kulttuuria, jota olemme perineet ja jonka jätämme perinnöksi.

Museot kuvaavat koko inhimillistä elämää; tallentavat ja hoitavat siitä kertovaa aineistoa kuten esineitä, näytteitä, taideteoksia, rakennuksia, muinaisjäännöksiä ja muistomerkkejä sekä niihin liittyviä tarinoita.

Tallentamisen ja hoitamisen lisäksi museot välittävät tietoa: museot järjestävät näyttelyitä ja opetusta, julkaisevat tutkimuksiaan ja neuvovat omaan alaansa liittyvissä kysymyksissä.

Sana museo pohjautuu antiikin Kreikan sanaan museion, jolla tarkoitettiin muusille - tieteiden ja taiteiden jumalattarille - pyhitettyä paikkaa, koulua tai tutkimuslaitosta. Merkittävin museion sijaitsi Egyptin Aleksandria-nimisessä kaupungissa vuodesta 300 ennen ajan laskun alkua vuoteen 300 jälkeen ajan laskun alun.

Sana museum on latinaa ja sitä käyttivät antiikin roomalaiset paikoista, joissa käytiin pohdiskelevia, filosofisia keskusteluja.

1500-luvulla museum-sanaa ryhdyttiin käyttämään Italiassa Firenzessä sijaitsevasta Lorenzo di Medicin kokoelmasta.

1700-luvulla museum-sana vakiintui tarkoittamaan kokoelmien säilyttämistä ja näyttämistä yleisölle.

Museoita on hyvin erilaisia.

On isoja museoita, kuten Suomen kansallismuseo Helsingissä, Turun taidemuseo Turussa, Keski-Suomen maakuntamuseo Jyväskylässä ja saamelaismuseo Siida Inarissa.

On myös pieniä museoita, kuten Naantalin museo, Keski-Suomen luontomuseo Jyväskylässä tai Kultamuseo Sodankylän Tankavaarassa.

Museot voivat olla valtakunnallisia, maakunnallisia, paikallismuseoita, erikoismuseoita, ulkomuseoita, henkilöhistoriallisia museoita, taide-, luonto- tai vaikka kulttuurihistoriallisia museoita. Tai vaikka mitä!

On olemassa myös kotimuseoita, joihin on kerätty perheen tai suvun elämästä kertovia esineitä. Kotimuseon kokoelma on voitu muodostaa myös yhden teeman ympärille, kuten esim. traktorit tai kahvikupit.

Museo ei aina välttämättä ole jossakin rakennuksessa. Museo voi olla vaikka historiallinen tie tai silta. Keski-Suomesta löytyy Äänekoskelta Koiviston paikallistie, jonka viitoitukset ovat vuodelta 1777. Inarin Magneettimäessä on museoituna osa erityisesti vuosina 1940-41 tärkeää Jäämerentietä.

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen erikoismuseo. Erikoismuseot ovat tiettyyn ilmiöön tai esinetyyppiin keskittyneitä museoita, jotka tallentavat, tutkivat ja esittelevät kyseiseen aihepiiriin kuuluvaa materiaalia. Suomen käsityön museoon tallentuu siis suomalaisen käsityön menneisyys ja nykyisyys. Suomessa on 15 erikoismuseota.

Suomen eri museoista löydät tietoa seuraavasta linkistä: http://www.museot.fi/Museossa on muisti


Museo sanana


Museoita on moneksi
Tulipa paljon tietoa, MÄÄ kiitän ja kumarran. Olen muuten tainnut käydä yhdessä kotimuseossa mummoni kanssa, olisiko sen nimi ollut Pässilä tai… ?


Tehtävää1. Muistele omia museokäyntejäsi ja kirjaa ne vihkoon tai Omakirjaan. Liitä mukaan myös museon esite, jos sinulla on sellainen.

2. Haastattele koulun väkeä heidän museomuistoistaan.

Seuraava osio: Mitä museossa tehdään?